torsdag 14 mars 2013

Att handla smart

Många jag pratat med känner att de skulle vilja ändra någonting i sin kost och på sikt försöka bli lite nyttigare än vad de anser sig vara i dag. Några berättar att de strävar efter en mer balanserad kost, men tycker det är svårt och känner sig tom nästan vilse i mataffären. Jag förstår er verkligen, det är svårt! För det är oftast här i bland meterhöga hyllor som någonting kan fallerar och det lätt att varor vi inte tänkt hamnar i  matkorgen...
 
Vad är det då som får oss att trots att vi inte planerat köpa vissa varor, ändå stå hemma och packa upp dem? Jo förstår ni, börja fundera över hur sakerna i butiken är placerade... De varor som vi använder ofta i vardagen är befinner sig alltid längst bort i butiken, som exempelvis mjölken. Medans det och andra sidan aldrig lär vara någon risk att vi missar godiset, då sötsaker strategiskt är placerade vid utgången, där många för övrigt passerar med tunga fötter och låg energinivå.
Mataffären har verkligen tänk till för att öka sin egen försäljning, guldstjärna i boken till er. Men för oss som vill att kringgå att köpa en Snickers eller en stor Gott & Blandat påse precis innan hemfärd, finns det faktiskt några små tips och trix på vägen.

Kvällens tips & trix
 
- Ät mat eller mellis innan du åker och handlar. Detta gör att du lättare kan välja de matvaror som du faktiskt tänk köpa och minska eventuellt sockersug.
- Strirra dig inte blind på röda prislappar med bra erbjudanden! Ställ dig själv istället frågan, behöver jag verkligen tre påsar med chips bara för att det står köp 3 betala för 2?
- Gör en inköpslista innan du åker (kanske tom en veckomatsedel?) och håll dig till den.
- Börja titta på innehållsförteckningen på förpackningen och jämför. Testa till exempel att se skillnaden mellan fruktyoghurt och naturell lättyoghurt. Hur ser det ut med energi, tillsatt socker osv.

Psst: Tänk på att det är lättare att äta onyttig mat om det finns hemma :-).
 

1 kommentar:

Eva sa...

BRA tips Hanna!! :)
Butikerna har verkligen tänkt till när det gäller merförsäljning.
Man får passa sig :P

//Eva Jemina